Po godzinach

>>> Żywienie psów (lek. wet. Dorota Sumińska)


 * GOTOWA KARMA 

             Aby gotowe pożywienie  wyszło psu na zdrowie karma (sucha bądź w puszkach) powinna być dobrej jakości. Nie wolno karmić psa gotową karmą przypadkowo kupowaną w supermarketach. Te  dobrej jakości przeznaczone są odpowiednio dla psów młodych, starych, żyjących na zewnątrz, pracujących i uprawiających sporty….
            Najczęściej spotykanym błędem popełnianym przez właścicieli psów jest mieszanie gotowych suchych karm z jedzeniem domowym. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli pies karmiony przygotowywanym przez właściciela jedzeniem raz w miesiącu dostanie karmę suchą czy będzie nią karmiony w czasie urlopu, ale błędem nr 1 jest karmienie psa raz gotowym a drugi raz domowym jedzeniem.   

 
             Gotowe suche karmy są dokładnie zbilansowane pod względem zawartości mikroelementów, witamin i wszystkich innych składników pokarmowych. Dokładając do nich mięso czy ryby o bardzo dużej zawartości fosforu zaburzamy ten bilans, co może spowodować u psa wystąpienie ciężkich chorób. Dodatek węglowodanów (kasza, ryż makaron) może prowadzić do niedoborów mikroelementowo-witaminowych, a także do otyłości ze względu na wysoką kaloryczność.

             Posiłki gotowe  możemy uzupełniać białym serem, jogurtem, kefirem, warzywami, zarówno gotowanymi jak i surowymi. Dodanie do suchej karmy białego sera lub jogurtu w objętości ok. ¼ porcji nie zaburzy równowagi fosforowo-wapniowej, a znacznie poprawia smak posiłku. Można też podawać kości - ale pozbawione mięsa.
             W przypadku  gotowych suchych karm nie powinno być problemu odnośnie  ilości   podawanego jedzenia ponieważ na opakowaniu jest dokładny opis ilości przypadającej na wagę danego psa.


 
* POSIŁKI PRZYGOTOWYWANE SAMODZIELNIE 

            Jeśli w posiłku psa znajdzie się mięso, tłuszcz, biały ser, warzywa i węglowodany, a od czasu do czasu jajko na twardo, to na pewno jego zdrowie nie ucierpi z powodu błędów żywieniowych.



Czym karmić (składniki):

Mięso  
            Dla psa  najbardziej wartościowe jest  mięso zawierające dużo tkanki łącznej, chrząstek, a więc drugiego gatunku. 

            Jeśli pies nie jest uczulony na żaden gatunek mięsa podajemy różne jego gatunki

·       
Wołowina: surowa i gotowana, najlepsza jest głowizna, łata wołowa, gicz wołowa.
·       Konina: najlepiej surowa, również klasy drugiej, czyli te same części co w przypadku wołowiny (nie wskazana w żywieniu szczeniąt).
·       Baranina: surowa i gotowana, najlepiej części wymienione wcześniej.
·       Mięso drobiowe i wieprzowe zawsze podajemy gotowane.
·       Podroby mogą zawierać zarówno te najlepsze jak i najgorsza składniki, dlatego najbezpieczniej wybierać cielęce i podawać gotowane. 
·       Warto także dawać psu kostki  i chrząstki cielęce, które są niezastąpionym źródłem minerałów i składników budujących chrząstkę. 

            Zamiast mięsa można dać psu  od czasu do czasu  kawałek morskiej gotowanej ryby bez ości. 

            Nie wolno karmić psa „mieloną karmą mięsną” z supermarketów, pochodzącą z odpadów z rzeźni.



Nabiał
             Psy które  dobrze tolerują mleko, mogą  je pić. Mogą też dostawać  napoje mleczne, takie jak jogurt, kefir a także jeść biały ser. Od czasu do czasu dawać można jajko (ugotowane na twardo) wraz z utłuczoną w moździerzu skorupką (która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia). Jeśli podajemy psu produkty nabiałowe  odpowiednio zmniejszamy ilość mięsa.

 
Kości 
            Można dawać, jeśli pies jest przyuczony do ich jedzenia. Najlepsze są kości cielęce. Nie można  podawać kości drobiowych i wieprzowych.
             Trzeba pamiętać, że kość jest również posiłkiem, a więc podając ją odpowiednio zmniejszamy danie podstawowe.



Warzywa
            Warzywa powinny wchodzić w skład diety psa w każdym wieku. Unikać należy warzyw strączkowych, cebulowatych i wszystkich tych, które pryskane są środkami ochrony roślin, a więc nowalijek, kalafiorów i brokułów. Nie jest prawdą, że psy nie mogą jeść ziemniaków. Rzeczywiście skrobia ziemniaczana jest trudno przyswajana przez psy, ale z czasem zwierzęta uczą się ją rozkładać. Nie należy podawać ziemniaków nietłuczonych w całości, ale puree bywa doskonałym składnikiem diety.

Produkty zbożowe
            Z produktów zbożowych najlepiej podawać makaron, ryż, kaszę gryczaną. Te dwa ostatnie produkty powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Należy unikać białych kasz typu pęczak. 

Tłuszcz
            Tłuszcz jest nie tylko źródłem energii, ale również rozpuszczalnych w nim witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ilość tłuszczu w dziennej dawce nie powinna przekraczać 20% - zależy ona od tego jak tłuste są pozostałe składniki.  Jeśli mięso jest bardzo tłuste, nie łączymy go z olejem, masłem, łojem wołowym. Do chudego mięsa np. drobiowego można dodać łyżeczkę masła, łyżkę oleju sojowego lub innego dobrej jakości bądź odrobinę zwykłej słoniny ew. łoju wolowego. 

CZEGO NALEŻY UNIKAĆ W PSIEJ  DIECIE ?
Kości wieprzowych, kości drobiowych, wywarów miesno-kostnych, czyli rosołów, czekolady i wyrobów czekoladopodobnych, potraw słonych i pikantnych, wędlin, żółtego sera. Oczywiście i w tym przypadku należy się kierować zdrowym rozsądkiem: kawałeczek wędliny czy żółtego sera podany od czasu do czasu w nagrodę za dobrze wykonane polecenie na pewno psu nie zaszkodzi. Nie wolno psu podawać ościstych ryb, cebuli, czosnku, nietłuczonych ziemniaków, grochu, fasoli.



Zapotrzebowanie pokarmowe 
            Zapotrzebowanie bytowe zdrowego dorosłego, 10-kilogramowego niepracującego psa na białko wynosi ok. 4-6 dkg; jest to odpowiednik mniej więcej 10-15 dkg mięsa, a więc ilości niewielkiej. Zapotrzebowanie bytowe to podstawowe zapotrzebowanie niezbędne do przemiany fizjologicznej w organizmie bez dodatkowych obciążeń. Zatem zapotrzebowanie pokarmowe psów pracujących jest mniej więcej dwukrotnie większe.
            Dobowa porcja przeciętnego, zdrowego, niepracującego 10- kilogramowego psa powinna zawierać po równo mięso, węglowodany i warzywa. A więc jeśli podajemy 10-15 dkg mięsa (ew. z dodatkiem innych produktów białkowych), to podajemy 10 dkg węglowodanów i 10 dkg warzyw.  Kierujemy się w tym przypadku zdrowym rozsądkiem. Trzeba uwzględnić także apetyt i temperament psa. Zwierzę, które spędza większość dnia w domu, ale jest bardzo żywe i ruchliwe, może mieć trochę większe potrzeby.

            Pomocny będzie schemat: 1-2 dkg mięsa na 1 kg masy ciała psa/dobę.
- 1 dkg/ kg masy ciała – psy duże
- 2 dkg/kg masy ciała – psy małe

 _______________

*) Szerszą informację na temat żywienia  psów można znaleźć  w książce „Szczęśliwy pies – porady lekarza weterynarii” autorstwa lek. wet. Doroty Sumińskiej (książka polecana przez Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną) 


Członkowie stowarzyszenia Labrador Retriever Team składają Pani lek. wet. Dorocie Sumińskiej oraz PZN serdeczne podziękowania za udostępnienie  powyższego tekstu.

Labrador Retriever Team

[powrót]