Po godzinach

Ksi±żka kucharska labradora ;-)

CIASTECZKA WˇTRÓBKOWE
Składniki:
1/2 kg w±tróbki drobiowej
2 szklanki m±ki
1/3 szklanki oleju
3 całe jajka
z±bek czosnku
bułka tarta
W±tróbkę miksujemy. Następnie dodajemy jajka, zgnieciony czosnek oraz olej i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle m±ki, żeby otrzymać ładne ciasto, niezbyt lej±ce się. Cało¶ć układamy na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułk± tart±. Ciasto po wierzchu również należy posypać delikatnie bułk± tart±. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-40 min. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, wyci±gamy ciasto z pieca. Kroimy na kawałki i pozostawiamy do wystygnięcia. Po pokrojeniu należy ciastka dokładnie wysuszyć, aby były twarde (można to zrobić na przykład w piekarniku, ustawiaj±c funkcję termoobiegu). Ciasteczka przechowujemy w otwartym pojemniku w miejscu niedostępnym dla psa! Można także przechowywać je w lodówce.



CIASTECZKA OWSIANE
Składniki: 20 dag płatków owsianych  15 dag m±ki pszennej 15 dag jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki miodu.

Składniki wymieszać, zagnie¶ć ciasto i rozwałkować. Wykroić niewielkie kr±żki. Piec w temperaturze 150 stopni C przez mniej więcej 30 min. Ciasteczka pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. 



CIASTECZKA MIĘSNE
Składniki: 50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny) 2 jajka 40 dag włoszczyzny łyżka oleju m±ka (wg potrzeby).

Ugotować mięso i włoszczyznę, ostudzić i zmiksować. Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać m±kę. Uformować kuleczki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.  



CIASTECZKA MA¦LANE
Składniki: 30 dag m±ki pszennej ½ kostki masła 2 jajka 3 łyżki miodu.

Składniki zmiksować, używaj±c końcówek do ugniatania. Włożyć ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować je na grubo¶ć około 1 cm. Za pomoc± foremek wykroić ciasteczka. Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec przez około 10 min.



CHRUPIˇCE CIASTECZKA RYBNE
Składniki: 20 dag ryby (na przykład tuńczyka w sosie własnym) 125 ml wody 40 dag m±ki 2 jajka 4 łyżki oleju 2 łyżki mięty lub innych ¶wieżych ziół.

Mikserem wymieszać dokładnie rybę, wodę, m±kę, jajka i olej. Następnie dodać do ciasta drobno posiekane zioła. Rozwałkować i wykroić foremkami (na przykład w kształcie rybek) ciasteczka. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 min. Pozostawić do wyschnięcia na 24 godziny.



FISHBURGERY
Składniki: 1 kg filetów z ryb 0,5 kg szpinaku 80 dag m±ki ryżowej.

Filety rozmrozić, dobrze osuszyć i zmiksować. Wrzucić szpinak i ponownie lekko zmiksować. Stopniowo dodawać m±kę ryżow±, aż do powstania jednolitej masy (nie może być zbyt rzadka ani się kruszyć). Uformować placki i ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około godziny. Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i uchylić lekko piekarnik. Piec fishburgery dalej – często je obracaj±c – tak długo, aż będ± twarde. Pozostawić do wyschnięcia przez dobę. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



KULKI Z WˇTRÓBKI
Składniki: 10 dag m±ki sojowej 15 dag m±ki pszennej pełnoziarnistej 10 dag w±tróbek kurzych łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki masła  jajko.

Ugotowane w±tróbki zmiksować, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ulepić małe kulki i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C na około 10 min. Wył±czyć piekarnik, zostawiaj±c w nim kuleczki do wyschnięcia (na około godzinę).



CIASTKA SEROWO-ORZECHOWE
Składniki: 15 dag ¶wieżo startego sera typu appenzeller 10 dag zmielonych orzechów laskowych 4 jajka 50 dag m±ki 2 z±bki czosnku  łyżka miodu.

Orzechy laskowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Wszystkie składniki wymieszać i zagnie¶ć ciasto. Rozwałkowac na stolnicy posypanej m±k± i wykroić ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 min. 



CIASTECZKA SEROWE
Składniki: 15 dag białego sera 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego 1 żółtko 20 dag zmielonych płatków dla psa.

Składniki dobrze wymieszać i z powstałego ciasta uformować kuleczki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

[powrót]